Nokias djärva plan: 4G på månen!

Nokia har tillkännagett planer på att lansera ett 4G-nätverk på månen i slutet av 2023. Tekniken lovar att bana väg för fler månupptäckter och skapa möjligheter för en mänsklig närvaro på månen och utanför.

Vid MWC 2023 sa Nokias chefsingenjör Luis Maestro Ruiz De Temino att företaget planerar att lansera ett 4G-nätverk till månen på en SpaceX Falcon 9-raket under de kommande månaderna.

Nätverket, som kommer att utgöra grunden för NASA:s Artemis mänskliga rymdfärdsuppdrag, kommer att drivas av en antennförsedd basstation som kommer att landa på månen med Nova-C, med hjälp av det amerikanska rymdföretaget Intuitive Machines kommande IM-2 uppdrag. Enligt offentlig information är uppdraget planerat att starta i november. Det betyder att månen kommer att ha ett 4G-nätverk före slutet av 2023.

Naturligtvis är NASA:s nuvarande plan att landa två astronauter på månens yta 2025, vilket markerar första gången människor sätter sin fot på månen sedan Apollo 17-uppdraget 1972, och vi förväntar oss inte att 4G-nätverket kommer att vara tillgängligt förrän sedan.

Enligt CNBC, Intuitive Machines Nova-C månlandare kommer att bära systemet och andra nyttolaster till månen och så småningom distribuera Nokias 4G-kommunikationssystem i Shackleton-kratern i månens södra del. Detta gör att en trådlös LTE-nätverksanslutning kan upprättas mellan mobila basstationer.

Nokia säger att tekniken är designad för att klara rymdens extrema förhållanden och syftar till att visa att markbaserade nätverk kan möta kommunikationsbehoven för framtida rymduppdrag. Nokia tillade att dess nätverk skulle tillåta astronauter att kommunicera med varandra och med uppdragskontroll, samt fjärrstyra rovern och sända live telemetri och livevideo tillbaka till jorden.

Som tidigare rapporterats av CNN, valdes Nokia ut av NASA för att delta i 2020-projektet, där dess Bell Labs fick 14.1 miljoner dollar.

In ett blogginlägg, sa Nokia att det först skulle testa landarens kommunikationsförmåga på kort och lång räckvidd, från några hundra meter till två till tre kilometer. I ett blogginlägg sa Nokia att nätverket är avgörande för "en hållbar framtida mänsklig närvaro på månen och Mars."

Lämna en kommentar