Samsung lanserade ISOCELL HP2 200MP-sensor för flaggskeppstelefoner

Idag Samsung frigörs en ny 200 MP-sensor kallad ISOCELL HP2. Den senare kommer att ge en upplevelse med ultrahög upplösning för flaggskeppssmarttelefoner.

ISOCELL HP2 har en sensorstorlek på 0.6 mikron, antar ett 1/1.3-tums optiskt format och kan ta emot 200 miljoner pixlar.

Samsung sa att med Samsungs pixelsammanslagningsteknologi Tetra²pixel (sexton-i-ett-pixelteknik) skulle HP2 kunna simulera olika pixelstorlekar för att anpassa sig till olika ljusnivåer. HP2 förvandlar sensorn till en 1.2-mikron 50MP eller 2.4-mikron 12.5MP-bildsensor i svagt ljus genom att kombinera 4 till 16 angränsande pixlar.

Om du vill spela in hela 8K-videor med cirka 33 MP kommer HP2 att byta till ett 1.2-mikrons 50MP-läge för att minimera bildförlusten och fånga fler detaljer.

Samsung ISOCELL HP2

Tack vare Samsungs nya dual vertical transfer gate-teknik (D-VTG) kan HP2 minska problemet med överexponering av foton i miljöer med starkt ljus. En spänningsöverföringsgrind är placerad i botten av fotodioden inom varje pixel för att överföra elektroner från pixeln till det logiska lagret. D-VTG lägger också exakt till en andra överföringsgrind till pixeln, vilket ökar pixelns fulla brunnkapacitet med mer än 33 %. Detta tillvägagångssätt minskar överexponering och förbättrar färgåtergivningen genom att absorbera fler elektroner och effektiv signalöverföring.

Samsung påpekade att i miljöer med svagt ljus, med hjälp av Super QPD-lösningen, kan ISOCELL HP2 fullt ut använda 200 miljoner pixlar för att fokusera. Dessutom använder HP2 fyra intilliggande pixlar för att identifiera horisontella och vertikala mönsterförändringar. Även i svagt ljus så låga som 1 lux, återkallar den nya HP2-sensorn mönsterdata och referenspunkter för snabb autofokus på ett målmotiv.

Med 15 fps-läge gör ISOCELL HP2 det möjligt för mobila enheter att ta ultrahögupplösta bilder med mindre slutarfördröjning än Samsungs föregångare.

För att dra fördel av HDR-prestanda (High Dynamic Range) har Samsung introducerat en DSG-funktion i 50MP-läget, som tillämpar två separata konverteringsvärden på analoga signaler som tas emot på pixelnivå. Dessutom gör HDR-lösningen Smart ISO Pro, som kan kombinera två höga, medelhöga och låga ISO-avläsningar från en enda exponering, att kameran kan ta bilder på 12.5 megapixlar och 60 fps 4K-video i HDR.

För närvarande är Samsung ISOCELL HP2 i massproduktion. De Samsung Galaxy S23 Ultra kommer att vara den första handenheten som drivs av denna sensor.

Lämna en kommentar